دیابت در دوران حاملگی که اغلب دیابت بارداری نامیده می شود، یک بیماری شایع است که در آن سطح قند خون (گلوکز) فرد در طول بارداری افزایش می یابد. اگرچه برخی از عوامل خطر وجود دارند که احتمال ابتلا به دیابت بارداری را افزایش می دهند، اما این نوع از دیابت می تواند در افراد باردار بدون عوامل خطر نیز رخ دهد.

انجمن دیابت آمریکا تخمین می زند که دیابت بارداری در ۱۰ درصد از بارداری ها رخ می دهد.

اگرچه دیابت بارداری مهم بوده و می تواند با عوارض حاملگی همراه باشد، ولی زمانی که این بیماری به موقع تشخیص داده شود و درمان شود، افراد مبتلا به این نوع دیابت می توانند بارداری سالمی داشته باشند و نوزادان سالمی به دنیا بیاورند.

در اینجا آنچه باید در مورد دیابت بارداری بدانید آورده شده است.


علایم دیابت بارداری

دیابت بارداری معمولاً هیچ علامتی ندارد. اگر فردی علائمی داشته باشد، معمولاً خفیف و شبیه علائمی است که افراد مبتلا به سایر اشکال دیابت تجربه می کنند.

اگر دیابت بارداری دارید، ممکن است:

  • بیشتر از حد معمول احساس گرسنگی و/یا تشنگی کنید
  • نیاز به دفع ادرار بیشتر داشته باشید
  • احساس ناراحتی در شکم خود داشته باشید
  • تاری دید داشته باشید
  • وزن خود را کاهش دهید حتی اگر عادات غذایی یا سطح فعالیت خود را تغییر نداده باشید

مشکل اینجاست که برخی از علائمی که ممکن است ناشی از دیابت بارداری باشد نیز در بارداری شایع هستند ، مانند نیاز به دفع بیشتر ادرار ، درد شکم و احساس تهوع (تهوع صبحگاهی ).

اگر علائمی دارید که شما را نگران می کند، مهم است که با پزشک خود در مورد ابتلا به دیابت بارداری و بررسی آن صحبت کنید.

علل ایجاد دیابت بارداری

دیابت بارداری زمانی اتفاق می افتد که سطح قند خون (گلوکز) یک فرد باردار بیش از حد بالا می رود (هیپرگلیسمی). عوامل متعددی، از جمله ژنتیک و تغییرات در بدن که منحصر به بارداری هستند، در ایجاد این بیماری نقش دارند.

جفت و قند خون

در دوران بارداری، جفت مواد مغذی لازم برای رشد و نمو جنین را تامین می کند. این اندام خاص هورمون هایی نیز تولید می کند که برخی از آنها می توانند باعث مقاومت به انسولین شوند.

مقاومت به انسولین به این معنی است که انسولین (هورمون) قادر به گرفتن گلوکز از خون و دادن آن به سلول های بدن برای استفاده از انرژی نیست.

مقاومت به انسولین معمولاً در حدود هفته ۲۰ تا ۲۴ بارداری اتفاق می افتد، به همین دلیل است که غربالگری دیابت بارداری در این زمان انجام می شود.

به طور کلی لوزالمعده انسولین بیشتری تولید می کند تا مقاومت هورمونی به انسولین را جبران کند، اما بدن برخی از افراد باردار نمی تواند تولید انسولین را حفظ کند. این منجر به افزایش قند خون و تشخیص دیابت بارداری می شود.

 مقاومت به انسولین به چه معناست؟

ژنتیک

تصور می شود که دیابت بارداری به دلیل ترکیبی از عوامل خطر ژنتیکی و محیطی ایجاد می شود. یک استعداد ژنتیکی پیشنهاد شده است، زیرا این بیماری در خانواده ها ایجاد می شود.

بسیاری از افرادی که دیابت حاملگی در آنها تشخیص داده می شود، یکی از اعضای نزدیک خانواده (یکی از والدین یا خواهر و برادر) دارند که همچنین به این بیماری مبتلا بوده یا دارای شکل دیگری از دیابت (مانند دیابت نوع ۲) است.

اگر استعداد ژنتیکی برای دیابت بارداری دارید، به این معنی نیست که در دوران بارداری حتما به این بیماری مبتلا خواهید شد. عوامل دیگری مانند سن، وزن، سطح فعالیت، رژیم غذایی، بارداری های قبلی و سیگار کشیدن نیز در خطر ابتلا به شما نقش دارند.

👈 بیشتر بدانیم:آیا دیابت ژنتیکی است؟ 🔗

وزن

افزایش وزن بیش از حد توصیه شده در دوران بارداری نیز با دیابت حاملگی مرتبط است - به ویژه در افرادی که هنگام بارداری اضافه وزن داشتند.

پزشک در مورد اهداف وزنی شما در دوران بارداری با شما صحبت خواهد کرد . در حالی که افزایش وزن در دوران بارداری طبیعی و ضروری است، اما در صورت ابتلا به دیابت بارداری، اهداف وزنی شما ممکن است متفاوت باشد.