در حال حاضر شایعترین و مهمترین علت مرگ و میر در دنیا، بیماریهای قلب و عروق است. سکته های قلبی و بیماریهای قلبی عامل اصلی و مستقیم ۴۰ درصد از علل مرگ و میر افراد هستند. همچنین بیماریهای قلبی می توانند باعث تشدید و افزایش خطر مرگ و میر در اثر سایر بیماریهای بدن گردند. از اینرو در حال حاضر بیماریهای قلبی سردسته و عامل اصلی مرگ انسانها هستند و به همین دلیل لازم است همه افراد با علایم و نشانه های این بیماریها آشنا باشند. 


حمله قلبی

یکی از شایعترین و کشنده‌ترین بیماریهای قلبی، حمله حاد قلبی است. حمله اد قلبی به معنی تشکیل لخته خون و تنسداد ناگهانی رگهای قلبی است که می تواند بصورت سکته قلبی یا آنژین ناپایدار خود را نشان دهد. در صورت عدم درمان حمله حاد قلبی در ۲۴ ساعت اول، فرد بیمار با احتمال بالای ۳۰ درصد مرگ و میر مواجه خواهد بود و بیشتر این مرگ و میر هم در ساعتهای اول حمله قلبی و در اثر به هم ریختن ریتم نرمال قلب و اصطلاحاً آریتمی روی خواهد داد. به همین دلیل توجه به زمان و تشخیص سریع بیماری قلبی از اهمیت بسیار زیادی برخوردار است.

زمان تشخیص بیماری

برخلاف بسیاری از بیماریهای دیگر، در بیماریهای قلبی فاصله بین شروع بیماری با ایست قلبی می تواند در حد چند دقیقه و ساعت باشد. به عنوان مثال در بیماریهایی مانند فشارخون و دیابت شاید تاخیر چند روزه و حتی چند ماهه در تشخیص و درمان بیماری شاید عارضه مهم و تهدید کننده‌ای نداشته باشد ولی در مورد بیماریهای قلبی اینگونه نیست و در هر لحظه بعد از شروع علایم و بیماری قلبی، احتمال ایست قلبی و مرگ ناگهانی وجود دارد. همچنین در بسیاری از بیماریهای قلبی مانند سکته قلبی و نارسایی قلبی، تشخیص و درمان زودرس و به موقع بیماری می تواند باعث نتیجه‌گیری بهتر و کاهش عوارض بعدی و طولانی مدت قلبی باشد. 

به همین دلیل لازم است در مورد علایم بیماری قلبی جدی بوده و به محض شروع علایم به اورژانس مراجعه کرده یا با اورژانس ۱۱۵ تماس بگیریم.

سکته قلبی

بهترین زمان درمان سکته قلبی در همان یکی دو ساعت اول است. هرچه زمان از شروع سکته قلبی بگذرد، درمان آن مشکل تر شده و احتمال بروز آریتمی قلبی، نارسایی قلبی و پاره شدن قلب بیشتر می شود. بهترین نتایج درمان سکته قلبی در سه ساعت ابتدای بیماری است. در حال حاضر در سیستم اورژانس و بیمارستانهای کشورمان امکانات و سیستم های درمان خوبی برای درمان سکته قلبی ایجاد شده است و بعد از تماس بیمار با اورژانس ۱۱۵، اگر تشخیص سکته قلبی وجود داشته باشد، در کمتر از یکساعت امکان درمان و معالجه بیماران وجود دارد. متأسفانه در حال حاضر بیشترین زمان از دست رفته و تلف شده در درمان بیماران با سکته قلبی، از زمان شروع علایم تا زمان تماس بیمار با اورژانس است. 

بارها دیده شده است که فرد بیمار بعد از شروع علایم قلبی که اغلب موارد بصورت درد قفسه سینه است، علایم را نادیده می گیرد یا از ترس بیماری با اورژانس تماس نمی گیرد یا به کلینیک مراجعه نمی کند و همین امر موجب تأخیر چند ساعته در تشخیص و درمان سکته قلبی می شود که بسیار خطرناک است.

ترس از بیماری، استفاده از درمانهای خانگی و سنتی، توجه به اطلاعات ناقص اطرافیان و دوستان از مهمترین عوامل تأخیر در تشخیص سکته قلبی هستند.

علایم بیماری قلبی

سردسته علایم بیماری قلبی و سکته قلبی درد قفسه سینه است. لازم است هر نوع دردی را در منطقه قفسه سینه جدی بگیرید و در صورت داشتن علایم قلبی به سرعت آن را پیگیری و درمان نمایید. از سایر علایم و نشانه های بیماری قلبی می توان به موارد زیر اشاره کرد که لازم است به آنها توجه کرد:

  • تنگی نفس ناگهانی
  • تپش قلب و ضربان قلب غیر طبیعی
  • سرگیجه و کاهش هوشیاری
  • احساس سنگینی بر روی قفسه سینه
  • احساس خفگی در فعالیت یا خوابیدن
  • تورم دست و پا
  • تغییر رنگ یا تورم غیر طبیعی در یک پا

👈 بیشتر بدانیم:علایم و نشانه های بیماری قلبی 🔗

چه باید کرد؟

در حال حاضر بهترین توصیه در صورت بروز علایم ناگهانی قلبی تماس سریع و فوری با اورژانس ۱۱۵ است. اورژانس ها در حال حاضر مجهز به نوار قلب و امکانات تشخیص و انتقال سریع بیمار به مراکز منتخب درمانی سکته حاد قلبی هستند. 

همچنین در صورت عدم دسترسی به اورژانس می توانید به نزدیکترین درمانگاه یا کلینیک یا بیمارستان مراجعه نمایید.