"پریکارد" به پرده های حد واسط قلب با ریه و سایر اعضای داخل قفسه سینه گفته می شود. پریکارد در اصل یک کیسه دو لایه است که لایه داخلی آن بر روی قلب و ریشه رگهای اصلی آن چسبیده است و لایه خارجی آن بر روی ریه ، دیافراگم و سایر اعضای مجاور قلب چسبیده است. سطوح مجاور هم این دو لایه از یک لایه سلول نازک پوشیده شده و سطحی بسیار صاف دارند. هم چنین مابین دو لایه که یک فضای بسته به نام "فضای پریکارد" را تشکیل می دهند ، مقدار کمی ( کمتر از 50 سی سی) مایع وجود دارد. به دلیل سطح داخلی این لایه ها و به دلیل وجود مایع داخل پریکارد ، این دو لایه در زمان انقباض و انبساط قلب با کمترین اصطکاک بر روی هم حرکت می کنند و این امر موجب می شود تا هم حرکت قلب داخل قفسه سینه احساس نشود و هم اینکه حرکات ریه و اعضای مجاور بر روی قلب و حرکات آن تغییری ایجاد نکند.
شایع ترین بیماری پریکارد قلب ، التهاب پریکارد یا "پریکاردیت" (Pericarditis) است. التهاب در لایه پریکارد موجب ضخیم شدن لایه های پریکارد ، ساییده شدن دو لایه به یکدیگر و افزایش مایع بین دو لایه پریکارد می گردد.
درد قفسه سینه شایع ترین علامت همراه با بیماری پریکاردیت است اگرچه احتمال دارد برخی از بیماران فاقد درد سینه باشند یا درد بسیار خفیف و گذرایی را تجربه نمایند. درد قفسه سینه ناشی از بیماری های پریکارد ، با درد سینه ناشی از گرفتگی عروق کرونر متفاوت است. به درد سینه ناشی از پریکاردیت اصطلاحا "درد سینه پلورتیک" (Pleuretic chest pain) گفته می شود.
علایم درد سینه پلورتیک
در درد سینه پلورتیک درد در یک نقطه حس می شود ، برخلاف درد سینه ناشی از ایسکمی که پراکنده است و ناحیه بیشتری از قفسه سینه را شامل می شود.
این درد احساسی همانند فرو رفتن یک شی نوک تیز به قلب ایجاد می کند مانند حس سوزن یا چاقو ، در حالی که درد سینه ناشی از ایسکمی به صورت سوزش ، احساس فشار و مچاله شدن داخل قفسه سینه و پشت جناق سینه احساس می شود.
درد سینه پلورتیک وابسته به پوزیشن بیمار است یعنی در حالت تغییر پوزیشن از خوابیده به نشسته یا بالعکس شروع می شود یا با تنفس و حرکات قفسه سیمه تغییر می کند . در اغلب موارد درد با درازکشیدن تشدید شده و با نشستن و خم شدن به جلو بهتر می شود ، در حالیکه درد سینه ناشی از گرفتگی عروق کرونر قلب (ایسکمی) ارتباطی به پوزیشن ندارد و در هر حالتی ثابت است.
درد قفسه سینه ناشی از التهاب پریکارد احتمال دارد به شانه چپ و سمت چپ گردن انتشار پیدا نماید در حالی که درد ناشی از ایسکمی به پشت قفسه سینه یا گردن منتشر می شود.
علامت دیگری که با التهاب پریکارد دیده می شود ، تنگی نفس است. تنگی نفس مربوط به مواردی است که در اثر التهاب لایه پریکارد ، مایع ناشی از التهاب ، در پریکارد اطراف قلب جمع شده و موجب فشار بر روی قلب و عروق اصلی گردد. التهاب هر عضوی موجب ترشح و تولید مایع التهابی می شود که پر از سلول ها و ترشحات التهابی است. به دلیل این که حفره پریکارد یک فضای بسته است ، این ترشحات به خارج از پریکارد راه ندارند لذا ترشحات ناشی از پریکاردیت در اطراف قلب جمع خواهند شد که به آن "افیوژن پریکارد" (Pericardial Effusion, PE) گفته می شود. در اغلب موارد افیوژن پریکارد در حدی نیست که بتواند موجب فشار بر روی قلب و اختلال در عملکرد آن بشود ولی در برخی موارد این مایع زیاد بوده و موجب فشرده شدن حفره های قلب و اشکال در پر شدن قلب در زمان استراحت یا دیاستول خواهد شد که به آن "تامپوناد" (Tamponade) گفته می شود. تامپوناد باعث می شود تا خونی وارد قلب نشود و طبیعتا وقتی خون نتواند وارد قلب شود ، خونی هم از قلب خارج نخواهد شد تا به بدن برسد. لذا علایم همراه با تجمع مایع و تامپوناد عبارتند از:
علایم تامپوناد قلبی
تنگی نفس
افت فشارخون
ضعف و بیحالی مفرط
کاهش سطح هوشیاری
بیهوش شدن و سنکوپ
علل ایجاد پریکاردیت و افیوژن پریکارد
تقریبا هر عاملی که بتواند در بدن التهاب ایجاد نماید ، می تواند پریکارد قلب را هم درگیر کند. مهم ترین دلایل بیماری های پریکارد عبارتند از:
1- علل عفونی شامل:
ویروس های متعددی مانند کوکساکی ویروس ، اکو ویروس ، انترو ویروس هایی مانند فلج اطفال (پولیو) ، هپاتیت B و C ، ویروس HIV/AIDS ، اوریون ، سرخجه ، سرخک و انفلوانزا
باکتری های متعددی مانند استرپتوکوک ها ، استافیلوکوک ها ، کلامیدیا ، سیفیلیس ، مایکوپلاسما ، تتانوس (کزاز) ، سل و گونوکوک.
برخی از انواع قارچ ها
برخی از انواع انگل ها
2- بیماری های سیستمیک بدن
بیماری های التهابی: مانند لوپوس (SLE) ، آرتریت روماتویید (RA) ، واسکولیت های مختلف مانند بیماری وگنر ، اسکلرودرمی ، درماتومیوزیت ، پلی میوزیت ، سارکوییدوز ، بیماری کرون و کولیت السرو.
نارسایی کلیه و دیالیز
کم کاری غده تیرویید
حساسیت به داروها: مانند پروکایین آمید ، هیدرالازین ، ایزونیازید ، سیکلوسپورین
3- بیماری های التهابی موضعی
بعد از سکته قلب به صورت حاد ( دو هفته اول) یا مزمن ( در دوماه اول)
بعد از جراحی قلب باز
بعد از ضربه به قلب مانند تصادفات رانندگی
4- بدخیمی ها و سرطان
متاستاز از جای دیگر مانند سرطان ریه ، سینه ، لنفوم
تومور اولیه قلب مانند مزوتلیوم ، فیبروسارکوما و لنفوم قلب
در اثر رادیوتراپی و اشعه به قلب در جریان درمان سرطان های منطقه قفسه سینه
5- اثر سمی برخی از داروها مانند:
پروکایین آمید ، هیدرالازین ، ایزونیازید و سیکلوسپورین
در برخی موارد بیمار سابقه ابتلا به یکی از موارد فوق را دارد و با علایم بیماری پریکارد مراجعه می کند که در این حالت تشخیص و درمان نسبتا مشخص است . ولی در بسیاری از موارد بیمار بدون داشتن بیماری زمینه ای خاص یا مصرف داروهایی که گفته شد ، و با علایم پریکاردیت مراجعه می کند که در این موارد تست های تشخیصی بیشتر و بررسی های مفصل تری از نظر تشخیص یا رد بیماری های مهم زمینه ای لازم است.
اگر شما یا یکی از اطرافیان و آشنایان شما علایم گفته شده را داشت ، به ویژه اگر یک یا چند مورد از علل ایجاد کننده بیماری پریکارد را هم داشته باشد برای بررسی بیشتر باید به پزشک مراجعه نماید.
تست هایی که برای تشخیص پریکاردیت لازم است عبارتند از:
نوار قلب
عکس قفسه سینه
اکوکاردیوگرافی قلب
آزمایش خون
درمان بیماری های پریکارد
درمان بیماری پریکارد در قدم اول به تشخیص و شناسایی بیماری زمینه ای وابسته است. درمان بیماری اولیه مانند بیماری های التهابی ، بدخیمی ها و افزایش حساسیت های بدن ، می تواند به بهبود بیماری و علایم درگیری پریکارد هم منجر شود.
برای درمان درگیری پریکارد معمولا از داروهای ضد التهابی مانند ایبوبروفن ، آسپیرین و کورتونها برای دو هفته و در برخی موارد طولانی تر ، استفاده می شود. در صورت تکرار بیماری یا عود آن از داروهای بیشتر و طول درمان بیشتری استفاده خواهد شد.
گاها در درمان بیماری های پریکارد از داروی "کلشی سین" برای جلوگیری از تکرار بیماری برای دوره طولانی تری استفاده می شود.
در مواردی که تجمع مایع در پریکارد شدید باشد و علایم فشار بر روی قلب ایجاد کرده باشد ، لازم است مایع دور قلب تخلیه شود. برای این منظور می توان هم از روش های از راه پوست و گذاشتن لوله استفاده کرد و هم از روش های جراحی .
گاها لازم است حتی بدون تامپوناد و اثر فشاری بر روی قلب هم به منظور بیوپسی و گرفتن نمونه از پریکارد برای تشخیص علت بیماری از روش های جراحی استفاده نمود.
دکتر امیرفرهنگی
کلینیک قلب من
دیدگاههای بازدیدکنندگان
ص-ص
762 روز پیشعالی بود
ارسال پاسخغلامی
122 روز پیشسلام ببخشید خلاصه کلام ۴سال پیش عمل قلب پریکاردیت کردم اصلا خوب نشدم همش درد دارم این همه قرص ودارو مصرف کردم اصلا خوب نشدم و... چاره درمان چی۹
ارسال پاسخقلب من
121 روز پیشسلام
ارسال پاسخاگر عمل کرده اید که دیگر پریکاردی نیست که درد بگیرد. بهتر است برای بررسی بیشتر معاینه و بررسی شوید.
امیر ریحانی
86 روز پیشسلام وقت بخیر
ارسال پاسخجناب عمل پریکارد باز انجام دادین
منم دکتر برام عمل باز گفته میشه راهنماییم کنید بزرگوار
قلب من
86 روز پیشسلام
ارسال پاسخعمل پریکرد باز برای بیماریهای مزمن و علایم پیشرفته انجام می شود و ندرتا برای عفونت های مقاوم. مدارک را بیاورید تا بررسی شود.
امیر ریحانی
56 روز پیشسلام مجدد جناب دکتر
ارسال پاسخجراحی باز
پریکاردیت انجام دادم الان چند روز در اومدم چند ماه طول بکشه بهتر بشم تا بتونم شروع به کار کنم
جناب دکتر عزیز
قلب من
56 روز پیشسلام
ارسال پاسخیک تا دو ماه دوره نقاهت دارد.
ناشناس
551 روز پیشعالی
ارسال پاسخابراهیم ایران نژاد
484 روز پیشازتوضیحات کامل مفیدتان سپاسگزارم
ارسال پاسخناشناس
475 روز پیشسلام به خاطر توضیح ممنون دستتون درد نکنه
ارسال پاسخلیلا قاسمی
394 روز پیشسلام من یکبار عمل پریکاردی شدم و پوست قلبم رو کامل بر داشتن فقط یک تکه کوچک موند که اونم خطر داشت که بردارن الان بعد ۳سال دوباره همون درد ها و علایم رو پیدا کردم مگه قلبی که اصلا دیگه نه لایه ونه مایعی دورش هست دوباره ورم میکنه و دوباره همون مشکلات قبل رو داره؟
ارسال پاسخقلب من
392 روز پیشسلام
ارسال پاسخخیر بعید است. لازم است از نظر درد قلبی بررسی شوید تا علت آن مشخص شود.
جعفری
356 روز پیشسخت بود عملتون؟چقد برش میدن سینه رو
ارسال پاسخمطهره
358 روز پیشسلام خسته نباشید بنده سه ماه پیش با درد قلب وسوزش به دکتر مراجعه کردم و نتونستن تشخیصصحیح بدن دکتر بعدی تشخیص پریکاردیت دادن نزدیک سه ماهه تحت درمانم دردام بهترشده و دراکو خبری از پریکارد نی اما درد ها ادامه داره میخواستم ببینم امکان داره به پریکارد انقباضی دچارشده باشم آیا ام آر آی قلبی نیاز هست؟
ارسال پاسخقلب من
357 روز پیشسلام
ارسال پاسخمدل انقباضی بیشتر با تنگی نفس و نورم شکم و پا خود را نشان می دهد و معمولا در افراد میانسال و بعد از سالها درگیری پریکارد ایجاد می شود و در مورد شما بعید است.
زهرا اشرفی
356 روز پیشسلام آقای دکتر خانم ۸۲ ساله ای که مبتلا به itp و برداشتن طحال از هشت سال گذشته
ارسال پاسخو نارسایی خفیف کلیه با تشخیص عفونت ریه باکتریایی_ کرونا منفی _ هشت روز تحت درمان آنتی بیوتیک در بیمارستان پنج روز در منزل هست ، در بیمارستان تشخیص پریکاردیت هم داده شد که اکوی قلب بد نبود ef پنجاه درصد که کلشی سین هم میگرفت در بیمارستان
در حال حاضر اکسیژن و فشار و دما و حال عمومی خوب است ولی تاکیکاردی و تاکی پنه دارد و گاهی در حال نشسته از خوابیده بهتر است
آیاادامه درمان کلشی سین را لازم میدانید ؟
قلب من
355 روز پیشسلام
ارسال پاسخاگر تشخیص پریکاردیت بوده، بله تا دو ماه لازم است و مصرف آن هم تداخلی با سایر داروها ندارد.
ناشناس
355 روز پیشبسیار سپاسگزارم لطف شما را سپاس
ارسال پاسخناشناس
299 روز پیشسلام آقای دکترمن یک برعملکرد پریکاردیت سال ۶۳انجام دادم ولی بعدازاین همه سال دوباره به پریکاردیت دچارشدم همه یازمایشات راانجام دادم دکترگفت پرده ی قلبت چرم زیانده نمیشه عمل کردبایدچکارکنم ممنون میشم راهنمایی کنین؟
ارسال پاسخقلب من
297 روز پیشسلام
ارسال پاسخپریکاردیت که عمل لازم ندارد، احتمالا ضخامت پریکارد و اثر فشاری آن بوده است. لازم است معاینه و اکو شوید تا درمان دارویی انجام شود.
زهره چمن روی
295 روز پیشسلام اقای دکتر من پریکاردیت و میوکاردیت با توجه به درمان دارویی پریکاردیت عودکننده داشتم درد زیاد دارم به طوری که فعالیت روزانم برام سخت شده میشه بگید باید چیکار کنم؟
ارسال پاسخقلب من
294 روز پیشسلام
ارسال پاسخدرمان های تکمیلی و متفاوت از سری اول لازم است.
یحیی
198 روز پیشسلام دکتر خسته نباشید من سه روز پیش بخاطر درد در قفسه سینه و گردن و بازوها به متخصص قلب مراجعه کردم که بعد از معاینه و اکو فرمودن پریکاردیت خفیف یا همون عفونت دارید برام قرص ناپروکسن و کلشی سین تجویز کردن و فرمودن تا سه ماه کلشی سین رو مصرف کنم از شما خواهش میکنم خوب راهنماییم کنید اول من حدود دو سال نیم پیش کنسر تیروئید داشتم و تیروئید رو برداشتم وید درمانی نیز کردم الان هر روز صبح قبل ازصبحانه لووتیروکسین۱۰۰دو عدد میخورم آیا برام مشکلی پیش نمیاد و ساعت ۵ صبح هم سر کار میرم بزرگواری کنید بهم بگید چه چیزهای بخورم آیا قهوه بخورم یا نه آیا این عفونت خطرناک هست یا نه سپاس گذارم.
ارسال پاسخقلب من
197 روز پیشسلام
ارسال پاسخداروهای شما با بیماری تیرویید تداخل ندارد. قهوه هم مشکلی ندارد.
اغلب موارد پریکاردیت خوش خیم و گذرا هستند.
ناشناس
172 روز پیشسلام دوران استراحت نوع خفیف این مشکل چن وقت هست و چ زمانی میتوان شروع ب ورزش کرد باز
ارسال پاسخقلب من
171 روز پیشسلام
ارسال پاسخدو ماه بعد از بهبودی
محمد
166 روز پیشسلام در اثر ضربه به قفسه سینه ممکن قلب بزرگ بشه و پریکارد بچسبه به ریه و روی مغز خون جمع بشه؟
ارسال پاسخقلب من
164 روز پیشسلام
ارسال پاسخدر ضربه های خیلی شدید و انفجار.
یاسین
165 روز پیشسلام آقای دکتر من درد قفسه سینه دارم که موقع دراز کشیدن یا پاشدن سرفه عطسه یا ضربه وارد کردن خیلی درد میکنه چند بار هم دکتر رفتم میگن کشیدگی غضروف قفسه سینه هستش تیروئید هم دارم
ارسال پاسخقلب من
164 روز پیشسلام
ارسال پاسخلازم است نوار قلب و اکو را ببینم.
سعید شهابی
122 روز پیشسلام آقای دکتر من چند وقتی احساس سنگینی سمت قلب داشتم رفتم پیش متخصص قلب اکو گرفت گفت قلبت التهاب پیدا کرده پریکاردیت، مداسین بهم داد پردنیزولون ۵٠و ۵ که مداسین نخوردم و پردنیزولون خوردم دردم بهتر نشد رفتم دوباره اکو گرفت گفت التهاب تشدید شده و دوباره یه خشاب پردنیزولون ۵٠داد با مداسین خوردم دردام بهتر شدن، در ضمن دارو اعصابم میخورم، ایا این قضیه التهاب خطرناکه؟ چون بعضی اوقات استرس میگیرم و ضربان قلبم خیلی بالا میره
ارسال پاسخقلب من
121 روز پیشسلام
ارسال پاسخبرای تشخیص این بیماری معاینه و نوار خیلی مهم است. اینکه با پردنیزولون خوب نشده، کمی عجیب است. البته برای پریکاردیت خط اول درمان بروفن و کلشی سین است.
ناشناس
120 روز پیشسلام آقای وقتتون بخیر ببخشید من درد زیر دنده و قلب و زیر بغل و ورم ساق پا داشتم.اکو تست ورزش نوار قلب گرفتن.گفتن پریکارد دارین من ورزش خیلی علاقه دارم و فقط هفته۳روزش میرم باشگاه.ایا میتونم ب ورزش هفته ای سه بار ادامه بدم
ارسال پاسخقلب من
120 روز پیشسلام
ارسال پاسخبرای پریکاردیت تا یک ماه ورزش توصیه نمی شود.
پريسا د
110 روز پیشسلام وقت بخير
ارسال پاسخاقاي دكتر مادر من ٧٨ سالشونه و دكتر بردم براي چكاب قلب كه گفتند دور قلبش آب اورده و براشون كلشي سين تجويز كردن كه مادرم با مصرف اين قرص اسهال گرفتند و دكتر دارو رو قطع كردند داروي جايگزيني هم هست؟
قلب من
110 روز پیشسلام
ارسال پاسخبرای پریکاردیت از بروفن و کلشی سین استفاده می شود. البته لازم است بررسی از نظر علل مایع انجام شود که از سایر بیماریها نباشد.
ابراهیمی
100 روز پیشسلام اقای دکتر خسته نباشیدمن 37 سالمه و اولین بار باتنگی نفس شدید و سرفه به دکتر مراجعه کردم تشخیصشون پریکاردیت بود و کورتن و کلشی سین و ناپروکسن مصرف کرد تا 11 ماه ادامه دادم و خوب شدم همزمان تشخیص دادن رحمم درگیر شده و باید خارج کنن البته خوش خیم بود . جراحی انجام شد و خوب شده بودم .اما الان بعد گذشت 6 ماه از جراحی و خوب شدن قلبم دوباره همون درد شدید سینه سرفه بعضی وقتا رو دارم به دکترم مراجعه کردم و بازم پریکاردیت شدم . میشه نظرتون بفرمایید علتش چی می تونه باشه چون قبلا که خوب شدم گفتن شاید اگه التهابی یا سرماخوردگی چیزی بگیرم احتمال داره عود کنه ولی الان بدونه دلیل عود کرده.
ارسال پاسخقلب من
100 روز پیشسلام
ارسال پاسخعود پریکاردیت شیوع کمی دارد. لازم است مدارک قلبی و اکو بررسی شوند تا مشخص شود که تشخیص درست است. مصرف کورتون هم احتمال عود را افزایش می دهد.
سام فرد
95 روز پیشسلام، من مردی ۳۲ ساله و ساکن کانادا هستم، حدود یک ماه پیش بعد از یک هفته درد در قفسه ی سینه هنگام تنفس عمیق به بیمارستان مراجعه کردم، احساس گرفتگی قلب داشتم و درد من هنگام دراز کشیدن بیشتر میشد و وقتی به جلو خم میشدم کم تر میشد، آنها نوار قلب، سونوگرافی ریه و معده، رادیولوژی قلب و آزمایش خون را انجام دادند و بعد گفتند که تمام نتایج نرمال است و احتمالا دچار پریکاردیت خفیف شده ای برای همین داروی ناپروکسن ۵۰۰ تجویز کردند و من به مدت دو هفته روزی ۲ عدد از آن را مصرف کردم و خیلی بهتر شدم تا جایی که علائم و احساس درد از بین رفت. اما دو روز پیش به قایق سواری رفتم و از شب آن روز مجددا احساس گرفتگی قلبم برگشت. امروز اما وضع بدتری دارم چرا که دردی به همان شدت اول هنگام نفس عمیق کشیدن دارم، در جناق سینه ام دردی تیر می کشد و هنگام دراز کشیدن خیلی دردم بیشتر و هنگام خم شدن به جلو کمتر می شود. حال چه باید کرد؟آیا باید مصرف ناپروکسن را از سر گرفت یا داروی دیگری مصرف کرد؟ آیا وضعیت نگران کننده ای دارم؟
ارسال پاسخقلب من
95 روز پیشسلام
ارسال پاسخطبق علایم پریکاردیت بازهم مطرح است. تکرار پریکاردیت را می توان مجددا با ناپروکسن درمان کرد ولی بدلیل عود لازم است آزمایش خون و روماتولوژی انجام شود تا علت عود و تکرار مشخص شود. لازم است با پزشک معالج مشورت نمایید تا داروی کلشی سین را برای جلوگیری از عود تجویز نماید.
نازنین
68 روز پیشسلام خسته نباشین. ضخامت خفیف پریکارد برای کودک پنج ساله مشکوک به fmf که تازه مصرف کلشی سین رو شروع کرده قابل رفع هست؟ جدیدا براش پرولاپس هم تشخیص داده شده ممکنه به علت fmf باشه؟ یا مادر زادی بوده و در اکوهای قبلی تشخیص داده نشده؟ ضمن اینکه به صورت مادر زادی دچار mild Tr هم هست. چه اقدامی انجام بدیم؟
ارسال پاسخقلب من
68 روز پیشسلام
ارسال پاسخمشکلات دریچه ای که گفتید در محدوده بیماری نیستند. در مورد ضخامت پریکارد که جزیی از بیماری ایشان است لازم است پیگیری نمایند.
نازنین
68 روز پیشممنون آقای دکتر، با توجه به اینکه حمله ها خفیف بودن و حتی از نظر فوق تخصص روماتولوژی چندان شباهت به حمله های fmf نداشتن، احتمال روماتیسم قلبی هست؟ ممکنه این ضخامت با دارو برطرف بشه؟
ارسال پاسخقلب من
67 روز پیشسلام
ارسال پاسخروماتیسم قلبی نیست و پریکاردیت است.
مسعود
60 روز پیشسلام اقای دکتر مادرم پریروز عمل پردیکال انجام دادن (نمیتونم بگم خوشبختانه یا متاسفانه هفته اینده مراسم عروسی دارم )مادرم میتونن شرکت کنن ؟
ارسال پاسخقلب من
59 روز پیشسلام
ارسال پاسخیعنی مایع داشت انجام شد یا عمل برداشتن پریکارد؟ اگر ترخیص شود بعد از یک هفته در حد نشستن و عدم فعالیت زیاد مشکلی ندارد.