معرفی دارو
تیکاگرولور -TICAGRELOR- داروی ضدّ پلاکتهای خون است. این دارو از خانواده داروهای ضدّپلاکتی بوده و موجب مهار و کاهش اثر پلاکتهای خون می شود. پلاکتها اجزای اصلی لخته شدن خون هستند و مصرف این دارو می تواند با مهار آنها باعث رقیق شدن خون و کاهش قدرت خون برای لخته شدن بشود.
- برخلاف داروهای مشابه از این گروه مانند کلوپیدوگرل و پراسوگرل، این دارو به عنوان داروی اصلی در ترکیب دارویی وجود دارد و بلافاصله وارد خون شده و بعد از مدّت 2 ساعت از مصرف دارو اثر آن بر روی پلاکتهای خون ظاهر می شود. بقیه داروها احتیاج به متابلیسم و پردازش اوّلیه در کبد دارند و اصطلاحاً پیش دارو هستند.
- بعد از ورود دارو به خون این دارو با اثر بر روی گیرنده P2Y12 پلاکتی موجب مهار قابل برگشت پلاکتهای خون میشود.
- با مهار پلاکت ها، روند فعّال شدن و اتّصال پلاکت ها به هم مهار شده و از آنجا که اتّصال پلاکت ها عامل اصلی تشکیل لخته خون است، لذا لخته خون تشکیل نخواهد شد.
اشکال دارویی
- داروی تیکاگرولور به شکل خوراکی است و بصورت قرص های 90 و 60 میلی گرم موجود است. در ایران این دارو به نام های مختلف در دسترس است.
- برند اصلی دارو بنام بریلینتا Brilinta
- قرص بریلاووس 90 میلی، Brillavus - شرکت عبیدی
- قرص بریلاووس 60 میلی، Brillavus - شرکت عبیدی
- قرص تیکورا 90 میلی، Ticora - شرکت اکتوور
- و قرص تیکاگرولور 90 میلی
موارد مصرف دارو
تیکاگرولور در موارد زیر بکار میرود:
- این دارو در اغلب موارد به عموان داروی ضدّپلاکت دوّم و برای مدّت محدودی مورد استفاده قرار می گیرد. داروی ضدّپلاکتی اصلی همان آسپیرین است و این دارو به عنوان داروی دوّم که اصطلاحاً DAPT - Dual AntiPlatelate Therapy نامیده می شود، به آسپیرین اضافه میگردد.
- استفاده اصلی این دارو در افرادی است که دچار حملات قلبی شده اند. افرادی که سکته قلبی داشته اند یا با حملات قلبی در بیمارستان بستری شده اند لازم است تا یکسال از این دارو استفاده نمایند.
- افرادی که در آنها از استنت یا بالن برای درمان انسداد عروق قلبی استفاده شده است. این افراد هم لازم است بسته به نوع استنت و شرایط بالینی بیمار از 3 ماه تا یکسال از این دارو در کنار آسپیرین استفاده نمایند.
- افرادی که در آنها برای درمان بیماریهای عروق غیرقلبی مانند عروق دست، پا، کاروتید و آئورت از استنت استفاده شده است هم لازم است تا مدّتی از این دارو استفاده نمایند.
- افراد با حملات گذرا یا سکته های دایمی مغزی هم لازم است تا سه ماه -و در برخی موارد بیشتر- از این دارو استفاده نمایند.
- در افرادی که به آسپیرین حساسیت دارند، می توان از این دارو به جای آسپیرین استفاده کرد.
دوز و زمان مصرف
- تیکاگرولور در زمان شروع دارو باید به میزان 180 میلی گرم (یعنی دو عدد قرص 90 میلی گرم با هم)، استفاده شود. بعد از آن لازم است این دارو دو بار در روز (صبح و شب یک قرص 90 میلی گرمی) مصرف شود.
- دوز 60 میلی گرم دو بار در روز در افرادی که با دوز معمول خونریزی دارند یا بعد از یکسال از شروع دارو در افراد دیابتی و افرادی که استنت دارند، قابل تجویز است.
- طول مدت مصرف این دارو در افرادی که همزمان از آسپیرین یا سایر رقیق کننده های خون استفاده می کنند، از یک ماه تا یکسال متغیّر است. البته این دوره با نظر پزشک معالج می تواند کاهش یا افزایش پیدا نماید.
- در افرادی که این دارو را به جای آسپیرین استفاده می کنند، طبیعتاً طول درمان طولانی تر خواهد بود.
- در افرادی که از این دارو استفاده می کنند، لازم است دوز آسپیرین مصرفی حتماً کمتر از 100 میلی گرم در روز باشد.
- اگر توصیه به مصرف دو بار در روز است، بهتر است با فاصله 12 ساعت صبح و شب استفاده شود.
- اگر مصرف دارو را فراموش کردید، تا 6 ساعت مانده به مصرف دوز بعدی می توانید آن را استفاده نمایید. بعد از آن بهتر است دارو را مصرف نکرده و دوز بعدی را در ساعت مشخّص مصرف نمایید
- مصرف دارو با غذا یا بدون غذا تأثیری در جذب آن ندارد.
- تیکاگرولور را می توان خارج از یخچال، در دمای معمولی اطاق به دور از نور مستقیم و حرارت نگهداری کرد.
- در افرادی که نمی توانند دارو را ببلعند، می توان آن را له کرده و با آب مخلوط نمود و آن را به صورت محلول استفاده کرد.
عوارض دارو
- مهمّ ترین وجدّی ترینعارضه تیکاگرولور، خونریزی است. طبیعتاً وقتی کاربرد اصلی دارو رقیق کردن خون است، این رقیق شدن در بعضی از افراد می تواند منجر به خونریزی گردد.
- خونریزی در اغلب موارد به دنبال ضربه ای سطحی بر روی دست و پا روی می دهد و غالباً به صورت کبودی های کوچک خودش را نشان می دهد. این کبودی های زیر پوست رفته رفته تغییر رنگ داده و معمولاً بعد از یک هفته تا ده روز هم ناپدید می شوند.
- تقریباً تمام اعضای بدن می توانند منشأ خونریزی باشند مانند بینی، دندان و لثه در موقع مسواک زدن، سفیدی چشم، ادرار، مدفوع و خونریزی از سیستم گوارشی و معده.
- در صورت وارد شدن ضربات شدید به بدن، این خونریزی می تواند در اعضای حساس بدن مانند مغز هم روی دهد و یا اینکه شدّت آن زیاد باشد.
- در برخی از بیماران که زخم معده یا جراحی قبلی دارند، احتمال دارد از محلّ آنها مجدداً دچار خونریزی صورت بگیرد.
- انجام عمل جراحی و سایر اقداماتی که موجب خونریزی می گردند مانند کشیدن دندان، با ادامه مصرف تیکاگرولور می تواند موجب خونریزی غیرقابل کنترل گردد و این موضوع حتماً باید با اطلاع پزشک معالج باشد.
- دوّمین عارضه مهمّ تیکاگرولور تنگی نفس است. تنگی نفس می تواند در همان روزهای نخست شروع دارو آغاز شود. این تنگی نفس تا 20 افراد را در مطالعات درگیر کرده است. با این حال اغلب موارد تنگی نفس خفیف تا متوسط بوده و این موضوع فقط در 2 تا 5 درصد افراد منجر به تعویض دارو با داروی دیگری شده است.
- درد پشت قفسه سینه، احساس فشار بر روی سینه هم از عوارض احتمالی این دارو است.
- برخی از آریتمی ها و بلوک های نوار قلب هم هستند که با احتمال کم می توانند در نوار قلب افرادی که تیکاگرولول استفاده می کنند، دیده شود. البتّه این عارضه در اغلب موارد بدون علامت است.
- برخی از افراد به تیکاگرولور حساسّیت دارند و درجاتی از حساسیّت به صورت خفیف مانند خارش پوستی و کهیر یا بصورت شدید به مدل جوش های پوستی در دست وصورت و حتّی تنگی نفس از خود نشان می دهند. در این موارد حتماً با پزشک معالج خود تماس بگیرید.
چند نکته مهم
- مصرف الکل موجب تشدید عوارض و خونریزی با این دارو می شود و باید اجتناب گردد.
- اگر شما احتیاج به جرّاحی یا هر اقدام دیگر که خونریزی دارد، پیدا کردید حتماً در مورد ادامه تیکاگرولور با پزشک خود مشورت نمایید و از قطع خودسرانه دارو اجتناب نمایید.
- در طول زمانی که این دارو را مصرف می کنید باید از حرکاتی که خطر ایجاد خونریزی دارند، مانند کارکردن بدون احتیاط با چاقو یا سایر وسایل برنده، اجتناب کنید. هم چنین در زمان اصلاح و مسواک زدن احتیاط بیشتری داشته باشید.
- قبل از مصرف دارو اگر سابقه زخم معده یا خونریزی گوارشی داشته اید حتماً به پزشک خود اطلّاع دهید.
- هم چنین اگر سابقه خونریزی، جراحی اخیر یا حسّاسیّت به داروی خاصّی دارید، حتماً به پزشک معالج خود اطّلاع دهید.
- قطع یکباره تیکاگرولور می تواند خطرناک بوده و می تواند موجب تشکیل لخته حادّ در استنت قلبی یا عروق دیگر شود. لذا قطع این دارو حتماً باید زیر نظر پزشک معالج باشد و از تغییر سرخود دارو اجتناب نمایید.
- در صورتی که مصرف دارو را فراموش کردید، اگر تا 6 ساعت مانده به مصرف دوز بعدی، یادآوری شد، آن را استفاده نمایید. در غیر این صورت فقط دوز بعدی را مصرف کرده و از مصرف دو قرص باهم اجتناب نمایید.
- این دارو در دوران حاملگی فاقد عوارض برای مادر و جنین است ولی لازم است یک هفته قبل از زایمان، بدلیل افزایش خطر خونریزی مادر در زمان زایمان قطع گردد.
- این دارو در دوران شیردهی توصیه نمی شود زیرا اثر آن در دوران شیردهی معلوم نیست.
تداخل با غذا و سایر داروها
تداخل دارویی یعنی این که مصرف دارو یا داروهای دیگر که برای بیماری های قلبی یا غیرقلبی تجویز شده است می توانند با مکانیسم های مختلفی موجب کاهش یا افزایش اثر این دارو گردند. بعنوان مثال برخی از داروها موجب افزایش تجزیه دارو در کبد یا افزایش دفع از کلیه شده و اثر دارو را کاهش می دهند. برعکس برخی دیگر از داروها، موجب کاهش تجزیه یا کاهش دفع دارو شده و موجب افزایش اثر دارو در بدن می گردند.
داروهایی که به عنوان تداخل مطرح می شوند، نباید موجب نگرانی یا قطع خودسرانه دارو گردند. اگر شما با همزمان این داروها را مصرف می نمایید، در اولین فرصت با پزشک خود مشورت نمایید.
- مهم ترین تداخل داروی تیکاگرولور با سایر داروهای رقیق کننده خون است مانند آسپیرین، وارفارین، ریواروکسابان. اگر شما این داروها را مصرف می کنید حتما باید به پزشک معالج خود اطلاع دهید.
- داروهای معروف به NSAID، عملکردی مشابه به آسپیرین دارند، لذا مصرف آنها همزمان با این دارو می تواند موجب رقیق شدن بیشتر خون، آسیب بیشتر مخاطات معده و ایجاد خونریزی گردد.
- داروهای مهارکننده اسید معده که متأسفانه به صورت شایع با تیکاگرولور مصرف می شوند، باعث کاهش اثر واضح این دارو می شوند. لذا بجز گروه های پرخطر مانند افراد با سابقه خونریزی گوارشی و افراد با زخم معده فعال نباید این داروها را به صورت روتین با کلوپیدوگرل باهم استفاده کرد.
- مواد مخدّر مانند تریاک و مرفین. چه بصورت درمانی و چه بصورت اعتیاد
- داروهای ضدّافسردگی مانند فلوکستین و سرترالین
- آمیودارون
- وراپامیل
- داروهای کورتیکو استرویید مانند پردنیزولون، دگزامتازون
- داروهای ضدّ قارچ مانند کتوکونازول، ایتراکونازول
دکتر امیرفرهنگی - متخصص قلب
دیدگاههای بازدیدکنندگان
جمشید شعبانی
866 روز پیشمدتی این راقطع کرداقای دکتر امشب من یکی خوردم خیلی اذیتم چکار کنم
ارسال پاسخقلب من
865 روز پیشبا سلام - این دارو می تواند تنگی نفس بدهد. جایگزین آن پلاویکس است.
ارسال پاسخمحمود جمشیدی
679 روز پیشسلام وقت بخیر با اینکه اینجانب قبل از آنژیوگرافی شده باشم حالمون خیلی خوب بود اصلا تنگ نفس نبودم حال بعد آنژیوگرافی که شدم بدتر شده الان بیست روز است که هر روز بدتر می شوم
ارسال پاسخقلب من
678 روز پیشسلام
ارسال پاسخلازم است داروها و آنژیوگرافی را ببینم. اگر تیکاگرولور استفاده می کنید باید تعویض شود.
اکرم جمالیان
381 روز پیشسلام ۶ ماه پیش بخاطر گرفتگی دوتا از رگهای قلبم آنژیو پلاستی شدم و استنت دارم
ارسال پاسخدرین مدت به تجویز پزشک قرص تیکا ۹۰ و آسپرین میخورم
چندین بار جاهای مختلف بدنم کبود شده ک پزشک گفت بخاطر تیکا هست امروز ناگهان دچار خونریزی شدید مقعدی شدم بدون درد
ممکنه از عوارض این دارو باشه؟
قلب من
380 روز پیشسلام
ارسال پاسخبله می تواند.
پروین جورابلو
335 روز پیشسلام مادرم روزی ۲ عدد از این قرص را مصرف میکند'ولی کبودی پوست'خارش پوست و جوش های زیر پوستی داره.
ارسال پاسخداروهای زیادی مصرف میکنه
و دکتر پوست برای درمان کورتون تجویز کرده
راهی برای بهبود هست؟خیلی اذیت میشه
قلب من
334 روز پیشسلام
ارسال پاسخدر صورت بروز کبودی لازم است با پزشک معالج مشورت نمایید.
فرشاد فتحی پور
296 روز پیشسلام یکماه پیش اتژیو پلاستی داشتم الان استند گذاشتم قرص تیکا با اسپرین مصرف میکنم قرص تیکا یک دوره 56عددی طبق تحویز مصرف کردم و الان تمام شده لازمست دوباره از تیکا استفاده کنم
ارسال پاسخقلب من
296 روز پیشسلام
ارسال پاسخبعد از استنت داروی تیکا یا پلاویکس باید از ۶ تا ۱۲ ماه استفاده شود. لازم است ادامه دهید و قطع دارو خطرناک است.
سعید مرادی
225 روز پیشسلام
ارسال پاسخبهترین برندهای قرص تیکاگرلور ۹۰ چه شرکتهایی هستند؟
قلب من
224 روز پیشسلام
ارسال پاسخعبیدی - اکتوور
وحید محمدی
170 روز پیشسلام.
ارسال پاسخپدرم آنژیوپلاستی انجام داده برای سه تا از رگهای گرفته شده و تقریبا ۹ ماه است که تیکاگرلور با برند ونوتیکا به همراه آسپرین مصرف میکنه. و نارسایی قلبی با lvef ۲۵ دارن. بعضی وقتها بازوها و صورتشون کبود میشه و خیلی کم خونریزی داره. آیا طبیعی هست یا نه. ممنونم از مطالب مفید و کاربردی که در مورد داروها در سایت قرار دادید.
قلب من
169 روز پیشسلام
ارسال پاسخمی تواند از عوارض داویی باشد و بهتر است به پزشک معالج اطلاع دهید.
علی سلیمی
117 روز پیشبا سلام بعد از آنژیو پلاسی و هشت استنت من تیکاگرلور را خود سرانه به مدت 35 روز با آسپرین 325 مصرف کرده ام گفته میشود اثر تیکاگرلور با آسپرین دوز بالا کاهش می یابد آیا امکان رسوب استنت و گرفتگی آن وجود دارد البته بعد 354 روز دوز آسپرین 80 شده است
ارسال پاسخقلب من
117 روز پیشسلام
ارسال پاسخمهمترین عارضه با دوز بالا ، خونریزی است که اتفاق نیفتاده است. انسداد استنت پدید نمی آید.
علی سلیمی
109 روز پیشممنون از پاسخگوی بودن حضرتعالی از خداوند طول عمر با برکت برای جنابعالی خواستارم
ارسال پاسخحسین محمدی
92 روز پیشسلام من سه عدد قرص در روز خوردم آیا اوارضی دارد
ارسال پاسخقلب من
91 روز پیشسلام
ارسال پاسخاصولا خیر. خطری ندارد.
نورالدین.
76 روز پیشدکتر عژیز.سلام.من استنت دارم.۳بار آنژیو کردم. الان.هم باطری ۳ حفره گذاشتم. آیا قرص پلاویکس مصرف میکنم. این را ادامه بدم؟
ارسال پاسخقلب من
76 روز پیشسلام
ارسال پاسختا یکسال بعد از استنت بله باید مصرف نمایید
سحر زیایی
35 روز پیشسلام، آیا پلاویکس با آمپول کورتن بتامتازون LA تداخل دارویی دارد؟
ارسال پاسخقلب من
35 روز پیشسلام - خیر ندارد.
ارسال پاسخعلی ساعی
29 روز پیشباسلام ، بنده بعد از استنت گذاری حدود ۴ ماه است ک یک عدد قرص تیکا ۹۰ب همراه اسپرین۸۰ مصرف میکنم و اخیرا با توجه ب خرابی دندانها خونریزی در ناحیه لثه ها دارم .. ایا راهی برای مهار خونریزی وجود دارد ؟ و ایا جایگزین کردن پلاویکس اثری در قطع خونریزی دارد یا خیر.. و ادامه این خونریزی خطرناک است؟ متشکرم
ارسال پاسخقلب من
26 روز پیشسلام
ارسال پاسخاگر استنت دارید باید دو عدد در روز مصرف شود یا تحت نظر پزشک معالج دارو را تغییر دهید.