آمبولی ریه (Pulmonary Embolism, PE) یک بیماری حاد است که در آن به صورت ناگهانی قسمتی از عروق ریه مسدود می شود و به دلیل نرسیدن خون به آن ، عمل تصفیه خون از گازهای مصرفی مانند دی اکسیدکربن و تحیل اکسیژن به آن ، صورت نمی گیرد.
آمبولی ریه از جمله بیماری هایی است که یک علامت مشخص و واحد ندارد بلکه بسته به حجم لخته خون که در ریه گیر کرده و مقدار بافت ریه ای که از کار افتاده است ، می تواند از یک بیماری بی علامت تا بروز علایم شدید و ناگهانی -که ممکن است به مرگ ناگهانی هم بینجامد- خود را نشان دهد.
علاوه از شدت علایم نوع علایمی که با آمبولی ریه ، بروز می کند هم متفاوت است. برخی از بیماران با مجموعه ای از علایم مراجعه می کنند که برای بیماری آمبولی ریه بسیار تیپیک بوده و تشخیص آمبولی ریه را قطعی می کند.در حالیکه برخی دیگر با علایم غیراختصاصی و آتیپیک مراجعه می کنند و لازم است تستها و بررسی های بیشتری برای تشخیص آمبولی ریه صورت بگیرد.
در کنار علایم بیمار ، ظن بالینی پزشک هم برای تشخیص آمبولی ریه ضروری است. به ویژه در شرایط آتیپیک و غیراختصاصی تجربه پزشک و اینکه به فکر بیماری آمبولی ریه باشد ، بسیار مهم است.
علایم ناشی از آمبولی ریه
شایع ترین ناراحتی ناشی از آمبولی ریه ، تنگی نفس است. این تنگی نفس به صورت ناگهانی ایجاد می شود. بیماران به دنبال آمبولی ریه احساس کمبود نفس و تقلا برای نفس کشیدن دارند.
دومین علامت ناشی از آمبولی ریه ، درد قفسه سینه است. درد سینه ناشی از آمبولی معمولا "پلورتیک" است ؛ یعنی با دم و بازدم و با تغییر پوزیشن بیمار تغییر می کند. این درد برخلاف درد سینه ناشی از سکته قلبی ، حالت نوک تیز و خنجری دارد و به جای جناغ سینه بر روی جدار قفسه سینه احساس می شود.
سایر علایم ناشی از آمبولی ریه عبارتند از:
- درد در ساق یا ران پا (به عنوان علامتی از لخته خون در پا DVT)
- طپش قلب و ضربان قلب بالا
- بی قراری و اضطراب
- خلط خونی و سرفه های حاوی لخته خون
- کاهش سطح هوشیاری و سنکوپ
در کنار علایم بیمار موضوع مهم دیگری که به تشخیص کمک می کند؛ شرح حال بیمار از بیماری ها یا شرایطی است که می تواند زمینه ساز و عامل پیدایش آمبولی ریه باشد ، مانند:
- جراحی در یک ماه گذشته به ویژه جراحی ناحیه لگن و ران
- سابقه ضربه سنگین و تروما در یک ماه گذشته
- گچ گرفتن یا بی حرکتی در سه روز گذشته
- حاملگی یا زایمان اخیر
- مصرف قرص های جلوگیری از حاملگی یا داروهای هورمونی مانند تاموکسیفن
- داشتن سرطان و بدخیمی
وجود هر کدام از اینها در کنار علایم فوق قویا به نفع تشخیص آمبولی ریه است.
معاینه بالینی
بعد از بررسی علایم بیمار لازم است پزشک به نشانه ها و یافته های بیمار در معاینه هم توجه نماید. یافته های زیر در معاینه بالینی بیماران به نفع آمبولی ریه است:
- تعداد ضربان قلب زیاد
- تعداد تنفس بیشتر از نرمال و تنفس های سخت و عمیق
- فشار خون بیمار. فشارخون نکته بسیار مهمی است و فشارخون چایین معمولا نشان دهنده آمبولی بزرگ و خطرناک است.
- تورم و قرمزی یکی از پاها که نشان دهنده DVT است که می تواند زمینه ساز آمبولی ریه باشد.
- برجسته شدن سیاه رگ های گردن و صورت که دلیل فشار بالای پر شدن قلب راست و شریان ریه است.
نکته : در برخی از بیماران علایم بیمار ، شرح حال وی و معاینه پزشک قویا به نفع آمبولی ریه است که در این موارد تشخیص بیماری دشوار نیست و حتی می توان با این یافته ها درمان آمبولی ریه را هم شروع کرد و صرفا برای تایید تشخیص و بررسی شدت آن ، اقدام به تصویربرداری مانند سی تی اسکن ریه نمود.
در تعداد دیگری از بیماران شدت و تعداد یافته ها در حدی نیست که برای تشخیص قطعی کفایت کند که در این موارئ لازم است از تست های خونی مانند "دی دایمر" (D-Dimer) یا تصویربرداری مانند سی تی اسکن ریه یا سونوگرافی داپلر پا ، استفاده نمود.
متاسفانه برخی از بیماران هم بدلیل حجم بسیار زیاد لخته خون در ریه و از کار افتادن مقدار زیادی از بافت ریه در اثر انسداد ، با علایم کاهش سطح هوشیاری ، حمله قلبی و بدون علایم حیاتی مراجعه می کنند. در این موارد هم صرفا با شرح حال و شک بالینی بالای آمبولی ریه می توان درمان بیماری را شروع کرد.
عوارض آمبولی ریه
عوارض آمبولی ریه هم مانند علایم آن به شدت آمبولی ریه و حجم لخته خون داخل ریه بستگی دارد. موارد شدید به ویژه اگر تشخیص داده نشوند یا دیر درمان شوند ، می توانند به عوارض شدید و خطرناکی منجر شوند.
تکرار آمبولی ریه
فقط در صورتی که آمبولی ریه تشخیص داده شود و بیمار داروهای لازم برای آن را دریافت نماید ، می تواند جلوی تکرار حوادث بعدی آمبولی ریه را بگیرد ، در غیر این صورت آمبولی ریه می تواند دوباره تکرار شود که در این صورت با عوارض به مراتب بیشتر و خطرناک تری همراه خواهد بود.
انفارکتوس ریه:
اگر آمبولی به حد کافی بزرگ باشد ، قسمتی از ریه که به آن خون نرسیده باشد ، فیبروزه شده و عملکرد طبیعی خود را از دست خواهد داد. این امر می تواند به کاهش حجم ریه ، تنگی نفس مزمن و افزایش فشار شریان ریه منجر شود.
پرفشاری شریان ریه
انسداد شریان ریه و فیبروز بافت ریه به ویژه در طولانی مدت یا در صورت تکرار آمبولی ریه ، می تواند باعث افزایش فشار شریان ریوی گردد. پرفشاری شریان ریوی بیماری مهم و با عوارض خطرناکی است که تشخیص زودرس و درمان آن ضروری است. این بیماری با تنگی نفس فعالیتی در کارهای روزانه و با تورم در پاها و شکم و رگهای گردن خود را نشان می دهد.
مرگ
تا 30 درصد از بیماران با آمبولی ریه که درمان نشوند ، می میرند. درمان بیماری به شدت از مرگ و میر آن کم خواهد کرد. میزان مرگ و میر در آمبولی های بزرگ ، شروع درمان با تاخیر ، تکرار آمبولی ریوی و وجود بیماری زمینه ای ریه مانند برونشیت ریه ، بیشتر از بقیه بیماران است.
نکته ای از قلب من
تشخیص آمبولی ریه و شروع سریع درمان آن ، تنها راه کاهش عوارض و مرگ و میر ناشی از آن است. لازم است اگر شما یا یکی از اطرافیان و همکاران شما علایمی مانند شروع ناکهانی تنگی نفس یا درد سینه داشت ، به ویژه اگر با عوامل خطر ذکر شده همراه بود؛ در اولین فرصت به اورژانس مراجعه نمایید.
دیدگاههای بازدیدکنندگان
علی نورو
275 روز پیشسلام بعد از عمل جراحی فک که از استخوان لگن. برا فکم استفادشد امبلی ریه گرفتم ده روز بیمارستان بودم حالادارو می خورم هنوز سمت چپ قفسه سینه درد احساس میکنم بعداز یک ماه چکار باید بکنم
ارسال پاسخقلب من
275 روز پیشسلام
ارسال پاسخاگر فقط درد است و علایم تنگی نفس وجود ندرد، جای نگرانی نیست و می توانید از مسکن استفاده نمایید.
عباس دهقان
100 روز پیشسلام خسته نباشیدهمسرم دوبارآمبولی ریه شده وبعدش رگ قلبش گرفتگی داشت آنژیو کردبعددوباربازشدفنرگذاشته حالابعدازدوماه سرفه میکنه وسوزش چشم داره دوباره بیمارستان رجایی مراجعه کردیم آزمایش وعکس گرفتندگفتندچیزی نیست ازاسترس اینجوری شده قرص استرس دادند ولی هنوزتغییری نکرده ،حالاچیکارکنیم
ارسال پاسخقلب من
99 روز پیشسلام
ارسال پاسخباید شرایط را به پزشک معالج اطلاع دهید. برای اظهار نظر معاینه و بررسی داروها و شرایط قلبی لازم است.
محمدزاده
99 روز پیشبا سلام
ارسال پاسخبنده آقایی ۳۳ ساله هستم که پنج سال پیش تصادف شدیدی کردم و آسیب های زیادی از جمله شکسته ساق و زانو داشتم که جراحی و پلاک گذاشتند که سه هفته بعد از ترخیص به علت عدم تجویز دارو ضد انعقادی آمبولی ریه شدیدی گرفتم و سمت راست ریه ام دچار اسیب شد و تحت مراقب های ویژه ای سی یو بودم. بعد از ترخیص تحت نظر فوق تخصص قلب بودم و یکسال آپیکسابان مصرف کردم.سال ۱۴۰۱ پنوموتوراکس ریه شدم و اورژانسی بستری و یک هفته چست تیوپ گذاشتن برام و مجددا سال گذشته هم پنوموتوراکس شدید شدم و اینبار جراحی vats انجام دادم بیمارستان مسیح و دو ماه قبل برای دراوردن پلاک های ساق و زانو جراحی شدم و تا یک ماه هم قرص ضد انعقاد مصرف کردم و با ازمایش دی دایمر دکتر قلب قرصم رو قطع کردن.الان حدود ده روزه که پشت کتفم سمت چپ از نزدیک گردن تا وسط پشتم گرفتگی و درد مداوم دارم که اصلا تمومی نداره و اینکارهارو انجام دادم(کمپرس سرد و گرم ، قرص استامینوفن و پیروکسیکام ، ماساژ با پمادهای پیروکسیکام و آیس و حتی دستگاه فیزیوتراپی خانگی هم گذاشتم گفتم شاید به خاطر گردنم هست ولی هیچ تاثیری نداشته.متاسفانه هنوز نمیتونم وزن روی پام بندازم و با عصا هستم و منزلم هم آپارتمانیه و نمیتونم به دکتر مراجعه کنم و استرس دارم که نکنه دوباره آمبولی ریه شده باشم چون پنج سال قبل که آمبولی کردم هم اوایلش پشتم میگرفت و دردش کم نمیشد که البته سمت راستم بود اونموقع.تحرک دارم توی روز و با عصا راه میرم و پام رو ورزش میدم پام اصلا ورم و درد خاصی نداره و تغییر رنگ نداده و سرفه هم نمیکنم.
احتمال امبولی دارم به نظرتون؟
قلب من
98 روز پیشسلام
ارسال پاسخاحتمال آمبولی ریه هست و لازم است دی دایمر یا سی تی ریه انجام شود.
محمد متین نبی پور
58 روز پیشسلام بنده ۱۶ ساله هستم . دیشب صبح که بلند شدم اب بخورم و بعدش اومدم بخوابم یک لحظه دیدم ک قلبم (زیر شانه چپم) تیر میکشه و همینکه خواستم بخوابم یهو سرم گیج رفت و انگار بیهوش شدم و بعد از چند دقیقه دوباره چشامو باز کردم در ضمن حالت تهوع هم داشتم و تا الان هنوز هم درد قلبم زیر شانه ادامه داره ولی اون علائمش رو دیگه ندارم فقط چند ساعت پیش تنگی نفس داشتم ولی در همون موقع ک حالت تهوع و اینارو داشتم تنگی نفسی احساس نکردم . این ممکنه امبولی ریه باشه؟ سپاس
ارسال پاسخقلب من
57 روز پیشسلام
ارسال پاسخبا توجه به بیهوشی همراه با درد لازم است در اولین فرصت به پزشک مراجعه نمایید تا بررسی شود.
ناشناس
43 روز پیشدرود واحترام..شوهرم چهل روزه عمل قلب باز انجام داده از همان روز که مرخص شد درد زیادی داره مثل قفسه سینه وشانه ها وگردن ی بار
ارسال پاسخدکترخودش عکس از ریه هاش گرفت گفت خیلی خوبه .ولی اصلا شبها نمیتونهبخوابه الان دوروزه نفس تنگی کمی داره .ی سوال میشه از قرص خواب استفاده کرد .چون اصلا خواب نداره .سپاس🙏
قلب من
43 روز پیشسلام
ارسال پاسخقرص خواب مشکلی ندارد ولی این میزان از علایم بعد از ۴۰ روز احتیاج به بررسی دارد.
,,امین صدیق
42 روز پیشسلام وقت شما بخیر
ارسال پاسخپدرم ۶۳سال عمر دارد تکلیف قلبی هم دارد قبلاً سکته کرده بودن و چند روز پیش حمله آماده بود سرشان فعلا یک دست شأن بی حس و همچنان حرفم هم زده نمیتونن هوش آنها کار نکند میشناسند ولی حرف زده نمیتونن پای چپ هم کم کار بود الان بهتر شده
قلب من
42 روز پیشسلام
ارسال پاسخلازم است سریعا اقدام نمایید.
ناشناس
34 روز پیشسلام
ارسال پاسخداروی آمبولی که زیر پوست تزریق میشه اگر اشتباهی به داخل پوست تزریق بشه
جذب میشه
اثر دارد یا نه
احتمال آمبولی بعد ازیک ماه وجود داره بعد از ۱۶ تا آمپول
قلب من
33 روز پیشسلام
ارسال پاسخبله در جذب مشکلی ندارد. برای سوال دوم ویزیت و بررسی شرایط لازم است.
ناشناس
10 روز پیشسلام
ارسال پاسخحدود دوماه پیش عمل داشتم الان حدود دو هفته سینه ی سمت راستم به شدت درد گرفته جوری که به پشت کمرم میزنه و نبضم رو همه جای قفسه سینم حس میکنم و نفس عمیق که میکشم دردم بیشتر میشه
آیا احتمال آمبولی هست ؟
قلب من
10 روز پیشسلام
ارسال پاسخبله احتمال دارد و لازم است بررسی شود.
ناشناس
5 روز پیشهمسرم ۴۳ سال دارند۱۱ سال پیش آمبولی ریه داشتن که درمان شد.الان دوباره ریه اش آمبولی حادکرده که بعد از دوهفته که بستری بودن با pt26 و ptt42 و inr 3.4 مرخص شدن
ارسال پاسخالان بعد 3 روز احساس سرگیجه دارن و بدن ش داغ میشه ولی خودش میگه سردمه
یه کم که پیاده روی سبک انجام میدن پای چپش ورم میکنه به نظرتون لازم هست باز هم به صورت اورژانسی به پزشک مراجعه بکن
قلب من
3 روز پیشسلام
ارسال پاسخبا پزشک معالج شان که در جریان بیماری و روند درمان هستند صحبت نمایید.